Bästa skorna för en formell middag

De flesta formella finskor eller kostymskor är i mörka färger som svart, brun eller mörkröda. Finskor finns både i läder och syntetmaterial, ofta har de en tunn diskret gummisula men det finns även med lädersulor. Från den mest formella skon kallad Oxford till mindre formella som Derby och Munkskor så finns skor som passar alla formella tillfällen.

Oxford, den mest formella finskon

Denna skomodell är den mest klassiska kostymskon som aldrig kan vara fel på formella middagar. Den passar både för dresscoden mörk kostym och för mer formella affärsmiddagar. På webshoppar som Zalando och CareOfCarl finns många olika Oxfordskor i brun och svart, den mest traditionella typen av skon är svart och slät och passar finbyxor och kostym.

Oxford, den mest formella finskon

Skillnaden mellan Oxford och Derby

Både den mindre formella Derby och den mer formella Oxford passar som finskor på en formell elegant middag. Utmärkande för Oxford är en sömn som går över tårna och har en sluten snörning.

En Derby kan finnas som en finare formell sko som passar till kostym och finbyxor men även som grövre sko som passar på fritiden.

En finsko med spänne istället för snörning

Vissa föredrar eleganta finskor med spännen istället för traditionella snörningen. Dessa kallas Munkskor och har ett eller två spännen och är något mera formella än Derby. De passar perfekt till dresscode mörk kostym och är oftast svarta eller bruna. På Zalando finns det från 350 kronor och uppåt till ett par tusenlappar för de mer exklusiva munkskorna.

En finsko med spänne istället för snörning

Finskor för sommaren

Loafers är ett bra alternativ för finare tillställningar på sommaren. De finns i mocka, läder och syntetmaterial. Denna sko passar bäst till finare jeans eller andra finare byxor och inte till kostym. Ett av de mest kända märken som har loafers som sin profilsko är Tod´s, de kostar 3–5 000 kronor men loafers är en relativt vanlig sko och billigare finns i diverse webshoppar.

Vilka finskor är bäst för finmiddagen?

Om kostymen ska på är en Oxford-sko aldrig fel, ett par klassiska svarta med en mörk kostym fungerar i de flesta formella sammanhang. För fin middag som inte är lika formell är en Derby-sko med lite tjockare sula okej till finare byxor som inte är kostym. På Zalando, Rizzo och CareOfCarl finns många alternativ med prislappar från några hundra upp till flera tusen kronor.

Matcha skor och handskar vid sommargrillen

På sommaren så är det ju vanligt att man hänger vid grillen och lagar sin mat. Det bästa av att kunna vara utomhus i skönt väder och samtidigt fixa en god maträtt. Många har börjat se grillning som en slags trend och det dyker upp allt fler tillbehör till grillen och inte minst då accessoarer som t.ex. handskar. Det finns inga grillskor än på marknaden men det finns grillhandskar av olika stuk som man då bör matcha med sina finskor för att det ska se extra bra ut. Kolla in handskar här och se om du hittar några som matchar dina skor: https://bluegaz.se/produkt-kategori/grilltillbehor/ det finns även många andra tillbehör som kan vara kul att stoltsera med nästa gång det ska grillar i trädgården.