Tillbehör för en löpare

Att springa ger dig en frihetskänsla som är svårslagen. Under sommarhalvåret springer folk i Sverige mer än under vintern, av förklarliga skäl. Det är lätt att halka men det finns faktiskt löparskor som har Gore-Texmaterial samt dobbar.

Är tillbehör nödvändiga?

Inga tillbehör är nödvändiga mer än kläder och skor. Dessa ska helst vara av material som andas bra och som avleder svett och väta på ett bra sätt. Populära skomärken för löpning är Asics, Reebok, Adidas, Puma, Salming, Nike med flera. Det är viktigt att hitta en sko med rätt skostorlek och en passform som passar din typ av fot. Vissa har höga fotvalv medan andra är mer plattfotade. Vissa har smala fötter medan andra har breda. Var inte rädd för ett i dina ögon högt pris. Oftast är det värt att satsa på skor som passar ens fötter än att riskera skador och kostsamma vårdbesök. Det finns som sagt många skor att välja mellan och här har du ett urval av hela 25 stycken par löparskor som går att välja och vraka mellan.

Tillbehör som är bra att ha

Det är många som gillar att lyssna på musik medan de springer. Det gör löpturen lite mer uthärdlig istället för att bara lyssna på den egna andningen. Därför kan det vara bra att investera i hörlurar (antingen trådlösa eller med kabel) som tål svett och regn. Mobilen kan du sätta i ett mobilfodral som du fäster kring en av överarmarna. Mobilen i sin tur kan vara i ett skal från PL Sverige AB eller utan skal. Så länge skalet inte är alltför buktande så får det oftast plats i mobilfodralet.

Solglasögon är riktigt bra att ha när man springer under soliga dagar. Det gör att du inte blir bländad lika lätt samtidigt som du slipper kisa när du springer. det är mycket bra speciellt i städer där det är många människor och fordon i rörelse. Pannband kan vara bra om du har långt hår och inte vill att håret ska dingla ned framför ögonen. Armband är bra eftersom det kan användas för att torka svett från pannan.

Sportarmband och pulsklocka

För den löpare som vill ta steget längre i sin träning och kunna analysera sina framsteg finns elektroniska tillbehör som sportarmband och pulsklockor. Med dessa kan du mäta din snitthastighet och din genomsnittliga puls under löppasset. Det är bra för att kunna utvärdera hur pass bra du ligger till inför ett springlopp. Ju mer vältränad (i det här fallet konditionsmässigt) man är desto lägre behöver pulsen slå för att utföra samma typ av arbete.

Dessa typer av tillbehör är inte så väldigt nödvändiga för amatörer men de kan ge en värdefull statistik över ens löpning som inte är att ringakta. Många springer inte för att bli snabba utan för att underhålla hälsan.

Kan tillbehören stjälpa dig?

Ja, tillbehören kan stjälpa. Fel typ av skor kan dessutom orsaka skador. När det gäller elektroniska tillbehör kan de ta fokus från själva löpningen om de avger ljud eller vibrationer. Världens bästa löpare kommer från Kenya och Etiopien och visserligen är deras kroppar anpassade för långlöpning men inte har de några extravaganta tillbehör om de växer upp som fattiga. Där springer de dessutom oftast barfota vilket möjliggörs av att deras fötter är härdade och tål att springa på hård mark.