Tips för löpträning vid sjukdom

Generellt sätt bör man inte träna när man är sjuk. Detta är för att kroppen behöver vila för att lyckas återhämta sig. Hård träning vid sjukdom kan vara livsfarligt och leda till hjärtmuskelinflammation eller förvärra sjukdomstillståndet. Det finns självklart undantagsfall från denna nolltolerans för träning vid sjukdom. För många är det frustrerande att inte kunna träna när man är lite förkyld. Om sjukdomssymptomen är lätta och du tar det lugnt med träningen kan du faktiskt träna trots sjukdom. Här får du de bästa tipsen och råden för löpträning vid förkylning eller andra sjukdomar.

Vid feber & Halsont

Om du har feber eller ont i halsen bör du inte springa överhuvudtaget. Om du har en infektion i kroppen måste du vila. Detta är dels för att inte förvärra sjukdomstillståndet, men framför allt för att det finns en risk för hjärtmuskelinflammation vilket kan vara livsfarligt. Risken att drabbas av hjärtmuskelinflammation är mycket liten och drabbar endast ett fåtal idrottare varje år, men det är inte värt att chansa. Även om denna inflammation inte ger dödligt utfall kan den ge långvariga konsekvenser. För att snabbare bli frisk kan du ta receptfria läkemedel som innehåller ibuprofen. Tabletter som ibumetin ibuprofen hos Apohem är inflammationshämmande och febernedsättande. Dessa dämpar febern i samband med en förkylning och gör att du snabbare blir frisk och kan komma ut i löparspåret igen. Även regelbunden kost och bra sömn är viktigt för att snabbt tillfriskna.

Vid lättare förkylning

Om du har en allvarlig förkylning bör du avstå från löpning och all annan idrott. Om du däremot har en lättare förkylning i kroppen, utan feber och halsont, kan du motionera försiktigt. Den allmänna rekommendationen vid en förkylning är att du inte bör anstränga kroppen. Därför kan du fokusera på lättare träning. Det är viktigt att du ser till att du inte blir andfådd. Istället för att springa långa distanser eller snabbt kan du fokusera på teknik eller styrka. Lättare styrketräning kan vara ett bra alternativ dagar då du känner dig lite förkyld. Om du vill komma ut kan du gå på en promenad eller jobba i ett lätt tempo. Även om du inte känner dig särskilt sjuk eller dålig bör du ta det lugnt när du är sjuk.

Om du är i slutet av en förkylning och mår bra, men din näsa rinner lätt bör det inte vara några problem att träna lätt. Det finns även teorier att den höjda kroppstemperaturen och ökade blodtillförseln vid löpning är har positiv påverkan mot virusinfektioner och rinnande näsor.

Övriga sjukdomar

Vid andra sjukdomar än lättare förkylning bör du rådgöra med läkare innan du tränar. Generellt sätt är det viktigt att ta det säkra före det osäkra. Din hälsa är inte värd att riskera bara för att du känner att du vill träna. Om du är sjuk eller om du nyligen varit sjuk bör du ta det lugnt med träningen. Kör lugna pass eller hitta andra motionssätt. När du känner dig helt bra utan några symptom kan du löpträna som vanligt.